Amoxicilline of Augmentin

Amoxicilline en Augmentin zijn twee antibioticum worden op grote schaal voorgeschreven in zowel de gemeenschapsgeneeskunde als in ziekenhuizen. Beide behoren tot de familie van bètalactams (preciezer gezegd aan penicillines), maar er zijn opmerkelijke verschillen wat betreft werkingsspectrum, indicaties, tolerantie en bacteriële resistentie. Dit document heeft als doel de respectievelijke toepassingen ervan te verduidelijken om patiënten, artsen en apothekers te informeren bij de keuze van de meest geschikte antibiotische therapie.

Samenstelling en werkingsmechanisme

Amoxicillin

Amoxicillin is een antibioticum uit de aminopenicilline-familie. Het werkt door de synthese van de bacteriewand te remmen, wat leidt tot lysis van de bacteriën. Het heeft een bacteriedodende werking.

Het is effectief tegen veel grampositieve bacteriën (zoals Streptococcus pneumoniae) en sommige gramnegatieve bacteriën (zoals gevoelige Escherichia coli of Haemophilus influenzae).

Voor meer informatie over amoxicilline (indicaties, bijwerkingen, interacties) kunt u terecht bij
Dosering van amoxicilline

Augmentin

Augmentin is een vaste verbinding van twee moleculen:

  • amoxicilline, met hetzelfde werkingsmechanisme als hierboven;
  • clavulaanzuur, een bètalactamaseremmer. Het heeft op zichzelf geen antibacteriële werking, maar beschermt amoxicilline tegen afbraak door bepaalde enzymen die worden geproduceerd door resistente bacteriën.

Dankzij deze combinatie heeft Augmentin een breder werkingsspectrum dan amoxicilline alleen, met name op bètalactamase-producerende bacteriën (Staphylococcus aureus, Moraxella catarrhalis, sommige stammen van E. coli, enz.).

Indicaties en criteria voor therapeutische keuze

Klinische situatie of criterium Amoxicillin Augmentin
Gedocumenteerde keelontsteking Ja Mogelijk als amoxicilline faalt
Eenvoudige acute middenoorontsteking Ja Bij terugkerende of ernstige vorm
Acute bacteriële sinusitis Niet aanbevolen Ja
COPD-exacerbatie Niet aanbevolen Ja
Eenvoudige urineweginfectie (gevoelige stam) Ja Bij vermoeden van resistentie
Huidinfectie (abces, cellulitis) Niet erg geschikt Ja
Acute tandinfectie Niet erg geschikt Ja
Infectie van de buik of het bekken Niet alleen geschikt Ja (vaak in combinatie)
Noodzakelijk uitgebreid werkingsspectrum Nee Ja
Vermoedelijke bacteriële resistentie Niet effectief Aangepast
Minder spijsverteringseffecten gewenst Ja Niet aanbevolen indien kwetsbaar
Levertoxiciteit om te vermijden Ja Voorzichtigheid geboden
Kosten van de behandeling Zuiniger Duurder

Bacteriële resistentie

Amoxicillineresistentie wordt vaak waargenomen bij bepaalde bacteriën, zoals Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, bepaalde enterobacteriën en stafylokokken. Deze resistentie wordt vaak veroorzaakt door de productie van bètalactamasen, enzymen die amoxicilline kunnen inactiveren.

Het clavulaanzuur in Augmentin helpt deze enzymen te remmen, wat het werkingsspectrum van het antibioticum verbreedt. Sommige bacteriestammen produceren echter bètalactamasen die niet door clavulaanzuur worden geremd of hebben andere resistentiemechanismen (bijv. modificaties van enzymdoelen), wat soms ook de effectiviteit van Augmentin beperkt.

Bijwerkingen en tolerantie

Amoxicillin

Over het algemeen goed verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn spijsverteringsstoornissen, zoals misselijkheid of lichte diarree, maar ook allergische reacties (huiduitslag, netelroos). Ernstige reacties zoals anafylactische shock komen zelden voor.

Augmentin

De aanwezigheid van clavulaanzuur verhoogt de frequentie van bepaalde bijwerkingen, waaronder diarree (soms ernstig), verhogingen van leverenzymen, gevallen van cholestasis, evenals secundaire mycosen (oraal of vaginaal) bij langdurige behandeling. Allergische reacties lijken op die van amoxicilline.

Bij oudere patiënten en patiënten met een reeds bestaande leverziekte is speciale voorzichtigheid geboden.

Dosering en beschikbare vormen

Beide antibiotica zijn verkrijgbaar in tabletvorm, als orale suspensie (vooral voor kinderen) en als injecteerbare vorm, uitsluitend voor gebruik in ziekenhuizen. Het doseringsschema hangt af van het type infectie, de ernst, de leeftijd, het gewicht en de nierfunctie van de patiënt.

Geneesmiddel Beschikbare rijstroken Dosering voor volwassenen (amoxicilline) Pediatrische dosering (amoxicilline)
Amoxicillin Tabletten, orale suspensie, injecteerbaar 1 tot 3 g/dag in 2-3 doses 50–100 mg/kg/dag
Augmentin (amoxicilline + clavulaanzuur) Tabletten, orale suspensie, injecteerbaar 1 tot 3 g/dag in 2-3 doses 80–100 mg/kg/dag

De dosering wordt doorgaans uitgedrukt als amoxicilline-equivalent. Clavulaanzuur komt in een vaste verhouding voor, afhankelijk van de doseringsvorm.

Belangrijkste punten voor de klinische praktijk

Amoxicilline en Augmentin zijn twee veelgebruikte antibiotica met gedeeltelijk overlappende indicaties. Amoxicilline heeft de voorkeur als eerstelijnsbehandeling bij eenvoudige infecties waarvan is vastgesteld dat ze worden veroorzaakt door gevoelige bacteriën. Augmentin is vanwege het bredere werkingsspectrum geïndiceerd wanneer de kans op resistentie groter is of wanneer de locatie van de infectie een bredere dekking vereist.

Het gebruik van Augmentin moet gericht blijven om de selectiedruk op bacteriën te beperken en de effectiviteit van antibiotica. Bij het maken van een keuze moet altijd rekening worden gehouden met de tolerantie voor de behandeling, de medische geschiedenis van de patiënt en de plaatselijke voorschrijfvoorschriften.