Acute bacteriële sinusitis: begrijpen, diagnosticeren en behandelen

Wat weten we vandaag de dag over acute bacteriële sinusitis?

Acute bacteriële sinusitis is een infectie van de sinusholten, gekenmerkt door een ontsteking als gevolg van bacteriële kolonisatie. Hoewel de meeste acute sinusitisgevallen een virale oorsprong hebben en zonder specifieke behandeling gunstig verlopen, ontwikkelt zich bij ongeveer 0,5 tot 2 % van de gevallen een bacteriële vorm.

De verantwoordelijke bacteriën de meest geïsoleerde bacteriën in 2024 zijn nog steeds Streptococcus pneumoniae en Haemophilus influenzae. In mindere mate wordt ook Moraxella catarrhalis aangetroffen, vooral bij kinderen.

Recente epidemiologische surveillancestudies bevestigen dat de resistentiepercentages tegen antibiotica zijn in Frankrijk stabiel, maar waakzaamheid blijft geboden, vooral wat betreft pneumokokken die minder gevoelig zijn voor penicilline.

Herken de waarschuwingssignalen

Vroegtijdige herkenning van een bacteriële sinusitis helpt complicaties te beperken.

  • Aanhoudende symptomen langer dan 10 dagen
  • Secundaire verslechtering na een eerste verbetering (het fenomeen van de ‘dubbele verslechtering’)
  • Ernstige eenzijdige aangezichtspijn, vaak erger bij vooroverbuigen
  • Verstopte neus gepaard gaande met een dikke purulente afscheiding
  • Koorts boven de 38°C

Patiënten kunnen ook klagen over hoofdpijn, druk op de bijholten en, in ernstigere vormen, over reukstoornissen (hyposmie of anosmie).

De diagnose is vooral klinisch. Beeldvormend onderzoek (sinusonderzoek zonder injectie) wordt uitsluitend uitgevoerd bij atypische situaties: vermoeden van complicatie, falen van de therapie of recidiverende sinusitis.

Amoxicilline: de hoeksteen van de eerste behandeling

Amoxicillin blijft het referentieantibioticum voor de behandeling van eenvoudige, in de gemeenschap opgelopen bacteriële sinusitis, zonder resistentiefactoren.

Verjaringstermijnen:

Doelgroep Dosering Toedieningssnelheid Behandelingsduur
Volwassenen 1 g elke 8 uur 3 doses per dag 5 tot 7 dagen
Kinderen 80–90 mg/kg/dag Verdeeld in 3 doses 7 tot 10 dagen

In 2025 wordt in de aanbevelingen gespecificeerd dat de duur van de antibioticakuur zo kort mogelijk moet zijn en dat volledig herstel moet worden gegarandeerd.

Wanneer de kans op resistentie groot is (recente antibioticabehandeling, comorbiditeit van de luchtwegen, ernstige vorm) wordt amoxicilline gecombineerd met clavulaanzuur om het bacteriespectrum te verbreden.

Wat te doen bij allergie of resistentie?

Bij een acute allergie voor bètalactamantibiotica wordt de voorkeur gegeven aan macroliden (azithromycine, clarithromycine), ook al is hun effectiviteit tegen pneumokokken soms verminderd, afhankelijk van de lokale context van resistentie.

Wanneer sinusitis wordt veroorzaakt door atypische bacteriën of als de eerste behandeling niet aanslaat, kan het gebruik van andere klassen antibiotica, zoals respiratoire fluorochinolonen (levofloxacine, moxifloxacine), worden overwogen, hoewel het gebruik hiervan strikt gereguleerd is vanwege het risico op ernstige bijwerkingen.

Na 72 uur behandeling is een klinische herbeoordeling noodzakelijk om de voortgang te controleren:

  • Er wordt een geleidelijke verbetering verwacht;
  • Indien er geen verbetering optreedt, is een heroverweging van de diagnose en een eventuele therapeutische aanpassing noodzakelijk.

Mogelijke complicaties

Hoewel zeldzaam met de juiste ondersteuning, acute bacteriële sinusitis kan leiden tot verschillende ernstige complicaties, waaronder:

  • Subperiostale abces
  • Orbitale cellulitis
  • Caverneuze sinustrombose
  • Osteitis van de gezichtsbeenderen
  • Bacteriële meningitis

Sinds 2024 heeft het gebruik van diffusie-MRI bij verdenking op intracraniële complicaties geleid tot een betere vroege diagnose en minder nawerkingen.

Bij kinderen jonger dan 5 jaar en bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, bij wie infecties zich snel kunnen ontwikkelen, is extra waakzaamheid geboden.

Optimalisatie van symptomatisch management

Antibiotische behandeling moet worden gecombineerd met symptomatische behandeling om het comfort van de patiënt te verbeteren en een snelle genezing te bevorderen.

  • Regelmatig de neus spoelen met zoutoplossingen
  • Het nemen van pijnstillers en koortsverlagende middelen om pijn en koorts onder controle te houden
  • Af en toe gebruik van lokale vasoconstrictoren (maximaal 5 dagen) om neusverstopping te verlichten
  • Vermijd langdurig gebruik van decongestivumsprays om het risico op rhinitis medicamentosa te beperken

In 2025 worden er ook verschillende klinische onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van neusspoelingen verrijkt met milde antiseptische middelen om de genezing van bacteriële sinusitis te versnellen. Deze behandelingen zijn echter nog niet opgenomen in de standaardaanbevelingen.

Op weg naar betere preventie

Beperk de luchtweginfecties is de sleutel tot het verminderen van de incidentie van bacteriële sinusitis.

Vaccinatie antipneumokokken wordt sterk aanbevolen voor mensen met een verhoogd risico, evenals de snelle behandeling van episodes van rhinitis of luchtwegallergieën.

Nieuw onderzoek richt zich ook op het gebruik van neusprobiotica om bacteriële superinfecties te voorkomen. Hoewel deze aanpak veelbelovend is, wordt hij nog geëvalueerd.