Streptokokkenkeel begrijpen
Streptokokkenkeel is een acute bacteriële infectie van de amandelen en de orofarynx, veroorzaakt door Streptococcus pyogenes, ook wel groep A bèta-hemolytische streptokokken (GAS) genoemd. Deze bacterie is niet alleen verantwoordelijk voor angina, maar ook andere infecties zoals roodvonk, impetigo en, zeldzamer, ernstige invasieve infecties.
Streptokokkenangina is de oorzaak van ongeveer 20 tot 30 gevallen van angina pectoris bij kinderen en 5 tot 10 gevallen bij volwassenen. De piekincidentie wordt waargenomen in de herfst en de winter. Besmetting vindt hoofdzakelijk plaats via de luchtwegen, via druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. Het kan echter ook gebeuren door direct contact met besmette oppervlakken.
Risicofactoren:
- Jonge leeftijd (5–15 jaar)
- Gemeenschapsleven (scholen, kinderdagverblijven)
- Aanwezigheid van een familiegeschiedenis van terugkerende streptokokkeninfecties
- Immunosuppressie of chronische ziekten (bijv. diabetes)
De incubatietijd van keelontsteking is relatief kort, variërend van 1 tot 5 dagen na blootstelling.
Pathogenese
Streptokokken Groep A heeft verschillende virulentiefactoren, waaronder de productie van M-proteïnen (verantwoordelijk voor hechting aan weefsels) en erythrogene toxinen, die een verergerde immuunreactie kunnen veroorzaken.
Deze reactie is de oorzaak van niet-etterende complicaties zoals acuut reuma.
Mogelijke complicaties zonder behandeling
Complicaties:
- Lokale complicaties: peritonsillair abces, acute otitis media, sinusitis
- Algemene complicaties: acute reumatische koorts, post-streptokokken glomerulonefritis
- Zeldzame maar ernstige complicaties: streptokokken-toxisch shocksyndroom, necrotiserende fasciitis
Door snel met een passende behandeling te beginnen, kunnen de meeste van deze complicaties effectief worden voorkomen. Dit geldt met name voor de auto-immuun postinfectieuze vormen.
Impact van antibioticabehandeling
Doeleinden van de verwerking:
- Snellere verlichting van symptomen;
- De duur van de besmettelijkheid verkorten (behandelde patiënten zijn niet langer besmettelijk na 24 uur effectieve behandeling);
- Voorkom etterende en niet-etterende complicaties.
Diagnose: kernelementen
Klinisch gezien, keelontsteking onderscheidt zich door:
Klinische symptomen
- Ernstige, plotseling optredende pijn in de keelholte;
- Koorts boven de 38,5°C;
- Een etterige afscheiding op de amandelen;
- Pijnlijke anterieure cervicale lymfadenopathie;
- Geen hoest.
Om de diagnostische zekerheid te vergroten, maken zorgprofessionals gebruik van een Rapid Diagnostic Orientation Test (TROD). Met deze test, die u kunt raadplegen, kunt u binnen enkele minuten en met grote betrouwbaarheid de aanwezigheid van streptokokken van groep A vaststellen.
Gezondheidsautoriteiten raden nu aan om de bacteriële oorzaak systematisch te bevestigen met TROD voordat een antibioticabehandeling wordt voorgeschreven.
Waarom amoxicilline kiezen?
Amoxicillin is het eerstelijns antibioticum voor de behandeling van keelontsteking.
De keuze is gebaseerd op verschillende voordelen:
- Uitstekende werkzaamheid tegen Streptococcus pyogenes;
- Uitstekende spijsvertering;
- Een eenvoudige toedieningsmethode die de therapietrouw bevordert.
De aanbevolen behandelingsduur bedraagt 6 dagen bij kinderen en volwassenen. Hierdoor wordt de totale blootstellingsduur aan antibiotica verkort zonder dat de effectiviteit van de behandeling in gevaar komt.
Dit zijn de gebruikelijke doseringsschema's:
Bevolking Amoxicilline Dosering Frequentie Duur
Volwassenen 1 g Tweemaal daags 's Ochtends en 's avonds 6 dagen
Kinderen 50 mg/kg/dag Verdeeld in 2 of 3 doses Volgens gewicht 6 dagen
"Een korte kuur van zes dagen met amoxicilline is even effectief als een standaardkuur van tien dagen bij het uitroeien van S. pyogenes en het voorkomen van acute reumatische koorts" (Spinks A. et al., Cochrane Database of Systematic Reviews, 2021).
Alternatieven bij allergie
Bij patiënten met een acute overgevoeligheid voor penicillines worden macroliden (azithromycine, clarithromycine) als alternatief gebruikt.
In sommige regio's neemt de resistentie tegen macroliden echter toe, waardoor zorgvuldig voorschrijven noodzakelijk is.
Bij patiënten met een matige allergie (zonder anafylactisch risico) kan een cefalosporine van de eerste generatie, zoals cefadroxil, worden overwogen.
Monitoring en uitvoering
Binnen 48 tot 72 uur na aanvang van de behandeling wordt een duidelijke verbetering van de symptomen verwacht.
Indien er geen verbetering optreedt, dient een klinische herbeoordeling plaats te vinden, om een lokale complicatie (peritonsillair abces) uit te sluiten of om te overwegen dat de behandeling mislukt is.
“Systematische monitoring van symptomen gedurende 72 uur maakt een vroege aanpassing van de behandeling mogelijk en voorkomt ernstige lokale complicaties” (Frenck RW et al., Pediatric Infectious Disease Journal, 2023).
Therapietrouw blijft essentieel om herhaling te voorkomen en de ontwikkeling van bacteriële resistentie te beperken.
Preventie en vooruitzichten
Om de overdracht van keelontsteking te voorkomen, zijn eenvoudige maar essentiële maatregelen nodig. Regelmatig uw handen wassen, vooral na het niezen of snuiten van uw neus, blijft een belangrijke strategie. Ook wordt aangeraden om geen persoonlijke spullen te delen, zoals bestek, tandenborstels of handdoeken. Bij een bevestigde diagnose wordt tijdelijke isolatie, met name op scholen, aanbevolen van ten minste 24 uur na de start van de antibioticakuur.
Ook het verbeteren van de ventilatie in besloten ruimten en gezondheidsvoorlichting vanaf jonge leeftijd spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de overdracht.
Volksgezondheidsinstanties benadrukken hoe belangrijk het is om voorgeschreven behandelingen te volgen om de ontwikkeling van resistente stammen te beperken en terugval te voorkomen.
Om te onthouden
- Streptokokkenkeelontsteking is een veelvoorkomende bacteriële infectie waarbij de diagnose eerst met een sneltest moet worden bevestigd. antibioticabehandeling.
- Amoxicilline is de aanbevolen eerstelijnsbehandeling en moet gedurende 6 dagen worden toegediend.
- Macroliden mogen uitsluitend worden gebruikt in geval van een echte allergie voor penicillines, rekening houdend met de risico's van resistentie.
- Klinische verbetering wordt verwacht binnen 48–72 uur na aanvang van de behandeling; anders is een herwaardering noodzakelijk.
- Persoonlijke hygiënemaatregelen en tijdelijke isolatie zijn essentieel om de overdracht in collectieve situaties te beperken.
- Er worden momenteel vaccinatieprojecten tegen Streptococcus pyogenes ontwikkeld. Deze zouden de preventie in de komende jaren radicaal kunnen veranderen.
Referenties
-
Hoge Autoriteit voor de Volksgezondheid (HAS). “Keuze en duur van antibiotische therapie: Acute angina pectoris bij kinderen en volwassenen”, 2021.
➔ https://www.has-sante.fr/jcms/p_3529230/fr/choix-et-durees-d-antibiotherapies-angine-aigue-de-l-adulte -
Spinks A, Glasziou PP, Del Mar CB. Antibiotica voor keelpijn bij kinderen en volwassenen. » Cochrane Database of Systematic Reviews 2021.
➔ https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000023.pub5/full -
Frenck RW Jr, Laudat F, Liang J, et al. “Een longitudinale studie naar kolonisatie en faryngitis door groep A-streptokokken bij Amerikaanse kinderen.” » Tijdschrift voor pediatrische infectieziekten, 2023.
➔ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10629608/